› Forumlar › GRAFİK WIDGET’LARI YARDIMI İLE PERFORMANS GÖSTERGELERİNİN(Dashboards) OLUŞTURULMASI
- Bu konu boş.
- Post
-
Analiz tabloları, gelişim veya takip süreçlerine ilişkin güncel bir geribildirim oluşturması açısından oldukça önemlidir. Tasarladığınız sitelerde yöneticinin veya ilgili personellerin işletmenin güncel durumunu takip edebileceği dashboard’lar oluşturmak sitenizin işlevselliğini arttırmanıza yardımcı olacaktır. Service Studio’da belirli verilerin performans göstergelerini oluşturmak amacıyla grafik widget’leri mevcuttur. Bu widget’lere, Toolbox arama kısmına “chart” yazarak erişebilirsiniz:
Grafik widget’lerinin nasıl kullandığını daha iyi anlamak adına örnek bir dashboard ekranı oluşturalım. Bu örneğimizde firmaların ve yaptıkları satış işlemlerinin performans göstergelerini oluşturacağız:
Yeni ekranımızı oluşturduktan sonra ilgili ekrana sağ tıklayarak kullanacağımız aggregate’i ekleyeyim:
Daha sonra açılan pencereden kullanmak istediğiniz aggregate seçiniz (Bu örnek için “Veriler” aggregate kullanılmıştır).
İlgili örneğimizde iki farklı performans göstergesi sergilemek istiyoruz. Bundan dolayı ekranınızın daha düzenli gözükmesi için Toolbax kısmından “Columns 2” widgetini sayfanızın ortasına yerleştiriniz. Daha sonra ilk sütuna “En İyi Satış İşlemleri” başlığını, ikinci sütuna ise “En İyi 5 Firma” başlığını yazınız:
Bu örneğimizde en iyi satış işlemlerini göstermek için “Column Chart”, en iyi 5 firmayı göstermek için ise “Donut Chart” kullanacağız. Bunun için Toolbox menüsünden “Column Chart” widgetini ilk sütuna, “Donut Chart” widgetini ise ikinci sütuna eklemeniz gerekmektedir:
Bu adımı tamamladıktan sonra Service Studio hata uyarısı verecektir. Bunun nedeni yerleştirdiğimiz grafiklerin göstereceği verileri atamamış olmanızdır. Oluşturduğunuz her bir grafik için aggregate ihtiyacınız vardır. “En İyi Satış İşlemleri” grafiği için “veriler” olarak adlandırdığımız aggregate’i filtrelememiz gerekmektedir. Yapacağımız filtreleme işlemi ilgili grafikle neyi göstermek istediğinize bağlıdır. Bu örnek için aylık talepler ve ay isimleri gruplandırılmıştır. Ek olarak toplam satış fiyatlarını gösterebilmek için toplam tutar sütunu oluşturulmuştur:
Son olarak ayları temel alarak sıralamak istediğimiz için, “Add sort” butonuna tıklayarak açılan pencerenden ay (month) seçeneğine tıklamanız gerekmektedir:
Filtreleme işleminin ardından ilk grafiğimize tıklayarak ilgili sütunlara aşağıda gösterildiği gibi veri ataması yapmanız gerekmektedir:
Bu adımı tamamladıktan sonra oluşturduğunuz ilk grafiğiniz için hata uyarısı kalkacaktır. Diğer grafiğiniz için yeniden yukarda belirtilen her bir adımı uygulamanız gerekmektedir. İlk olarak grafiğinizde kullanmak üzere yeni bir aggregate oluşturup gerekli filtreleme işlemleri yapmanız gerekmektedir. Bu örnek için en iyi 5 firmayı belirlemek istediğimizden dolayı firmalar gruplandırılarak yaptıkları toplam kar sütunu oluşturulmuştur:
Bu adımı tamamladıktan sonra en iyi 5 firmayı sergilemek istediğimiz için “Veriler2” aggregate’nin ayarlar kısmından Max.Records kısmını 5 olarak güncellemeniz gerekmektedir:
Son olarak ilgili grafiğin ayarlar kısmında gerekli verileri atamanız gerekmektedir. Bu adımdan sonra hata uyarısı tamamen kalkacaktır:
Bütün adımları doğru bir şekilde tamamladıktan sonra performans göstergeleri ekranınız aşağıdaki şekilde görünecektir:
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.