› Forumlar › OUTSYSTEMS’TA DOSYA YÜKLEMEK VE İNDİRMEK
- Bu konu 1 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 1 yıl 5 ay önce BAYPM tarafından güncellenmiştir.
- Post
-
Bazı uygulamaların özellikleri gereği bir resim yüklemeniz, indirilmek üzere bir zip dosyası yüklemeniz gerekebilir. OutSystems’ta “Dosya Yükleme” aracını kullanabiliriz. Bu araç, kullanıcının sistemindeki dosyaları alabilir ve işlem yapmak üzere sisteme yükleyebilir. Eğer bu dosyaları kaydetmek ve daha sonra kullanmak, değiştirmek, indirmek istiyorsak, bu dosyaları veri tabanına kaydetmemiz gerekiyor.
Öncelikle formumuzun içerisine “Dosya Yükleme” aracını sürüklüyoruz. Burada bazı hatalar görebiliriz bunları düzeltmek için üzerine çift tıklıyoruz ve özelliklere sekmesine bakıyoruz. Burada bizden Dosya İçeriği ve Dosya İsmi inputlarını girmemizi bekliyor.
Bunları yeni bir Local değişken oluşturarak doldurabiliriz. Dosyamızın içeriğini Binary olarak aldığımız için bir adet Binary ve bir adet Text türünde Local değişken oluşturuyoruz ve bu değişkenleri ilgili alanlara giriyoruz.
Eğer bu sekmedeki diğer boşlukları inceler isek “Accept” özelliği ile kabul edilen dosya formatını ayarlayabiliriz. Burada OutSystems Image, Video ve Any olmak üzere bize 3 adet seçenek sunuyor. “Mandatory” seçeneği boolean giriş kabul ediyor ve doldurulup doldurulmama zorunluluğunu bize seçtiriyor. Dosyayı almak için aracımızı ekledik fakat dosya üzerinde işlem gerçekleştirebilmek için bir action oluşturmamız gerek. Bunu ekrana bir buton ekleyerek kolayca gerçekleştirebiliriz.
Dosya yükleme aracımız bir form elemanı olduğu için diğer form elemanları gibi Valid ve ValidationMessage özelliklerine de sahiptir. Bu sayede client action içerisinde özel doğrulamalar oluşturabilir ve bu doğrulamalara özel hata mesajları gösterebilirsiniz.
Dosyaları kaydedip indirebilmek için Database üzerisin de yeni bir Entity oluşturabiliriz. Bu entity sayfamızda oluşturduğumuz local değişkenleri gibi Dosya adını barındıracak olan Text türünde ve Dosya içeriğini barındıracak Binary türünde iki adet attribute’ye sahip olmalıdır.
Oluşturduğumuz entity’ye veri kaydedebilmek için OutSystems’in bizim için oluşturduğu CreateOrUpdate actionını kullanacağız. Uyarı almamak için isterseniz bir Server Action oluşturarak bunun içerisinde kullanabilir ve butona bastığımızda çalışacak client action içerisinde bu server actionı çalıştırabilirsiniz.
Oluşturduğumuz client action’a geldiğimiz zaman içerisinde eğer yapmak istiyorsak gerekli kontrolleri yapıp kaydetme işlemi için CreateOrUpdate database actionını veya oluşturduğumuz server actionı çağırarak dosyanın kayıt işlemini gerçekleştirebiliriz. Daha sonrasında isterseniz başka bir sayfaya yönlendirebilir, veya başka bir aksiyonu gerçekleştirebilirsiniz.
Kaydettiğimiz dosyaları indirebilmek için ise tekrar bir buton ekleyebiliriz. Bu işlemi yaparken sayfada dosyaya ait verileri çektiğinizden emin olunuz. Dosyayı indirebilmek için Download bloğunu kullanacağız.
Bu bloğu sürükleyerek actionımızın end kısmına bırakıyoruz. Eğer isterseniz daha öncesinde bildirim göndermek gibi farklı işlemler yapabilirsiniz.
Download bloğu bazı inputları doldurmadığımız için hata verecektir bunlara sırasıyla Dosya içeriğini içeren Entity Attributesini ve Dosya Adını kaydettiğimiz Entity Attributesini girmemiz gerekiyor.
- Replies
Etiket: file, outsystems
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.