OUTSYSTEMS’TA DEBUGGING

Forumlar OUTSYSTEMS’TA DEBUGGING

  • Post
    BAYPM
    Moderatör

    Herhangi bir uygulamada kullanımı veya test edilmesi sırasında birden çok farklı hata ve problem ile karşılaşabiliriz. Bu hatalar ve problemler, programın doğru bir şekilde çalışmamasına, beklenmedik sonuçlar elde etmemize veya uygulamanın istediğim şekilde çalışmamasına neden olabilir. Bu nedenle, hata ve problemlerin tespiti ve giderilmesi çok önemlidir. Bu hata ve problemlerden bazıları statik kod analizi ile geliştirme ve derleme sırasında tespit edilebilir ve çözüme kavuşturulabilir. Fakat bazı hatalar sadece kullanım sırasında hiç beklemediğimiz bir anda karşımıza çıkabilir. Bir uygulamada sorun giderirken, hataları bulmaya ve en kısa sürede çözüme ulaştırmaya çalışırız. Bunu yaparken kullandığımız yöntemlerden en yaygın olanı debugging’dir.

    Debugging, yazılım geliştirme sürecinde yazılımda oluşan hata veya problemlerin tespiti ve giderilmesi işlemine verilen genel isimdir. Debugging işlemi, birçok farklı yöntemle yapılabilir. Örneğin, hata mesajlarını ve kayıtlarını inceleme, kodu adım adım inceleme veya hata ayıklama aracı kullanma gibi yöntemler kullanılabilir. Debugging araçları, geliştiricilerin programın çalışması sırasında nasıl hareket ettiğini ve hangi değişkenlerin ne zaman değiştiğini izlemelerine izin verir. Bu, geliştiricilerin hata veya problemi bulmasına ve onu nasıl gidereceklerini anlamalarına yardımcı olur.

    Peki bir uygulamayı nasıl debuglarız?

    Bir uygulamayı debug edebilmek için 4 ana adımı uygulamalıyız. Uygulanması gereken ilk adım, kod içinde kesme noktalarını ayarlamak ve ardından hata ayıklayıcıyı başlatmaktır. Daha sonra uygulamamızı çalıştırıp hata ayıklama işlemine başlamalıyız.

    Bu adımlara daha yakından bakmak gerekir ise;

    Kesme Noktalarını Eklemek:

    Burada uygulamanın bekleyeceği noktaları tanımlıyoruz. Bu işlemi outsystems’de yapabilmek için hata ayıklamak istediğimiz Client veya Server actionları açıyoruz. Flow’da kesme noktası eklemek istediğimiz elemana sağ tıklıyoruz ve “add breakpoint” butonuna basıyoruz.

    Service Studio bizim için eklenen noktaları kaydeder ve bunlara Debugger sekmesi altından ulaşabilir.

    Uygulamanın çalışması sırasında kesme noktası eklenmiş bir kod bloğu çalışması durumunda ilgili elemana gelindiğinde uygulama otomatik olarak duracaktır. Bu noktaları istediğimiz zaman silebilir veya pasif hale getirebiliriz.

    Bu adımı tamamladıktan sonra hata ayıklayıcıyı çalıştırma adımına geçiyoruz. Hata ayıklayıcıyı çalışmak için Service Studio içerisinde Debugger kesmesi altında bulunan Debug butonunu kullanabiliriz.

    Debug modunu çalıştırdığımız zaman yeni bir tarayıcı penceresinde uygulama otomatik olarak açılacaktır. Artık, uygulamayla olacak etkileşimler o tarayıcı penceresinde gerçekleşmelidir. Bu tarayıcı sekmesini kapatmamız durumunda debugger kendini kapatacaktır. Debug modunu kullanırken yeni bir kesme noktası ekleyebilir veya kaldırabiliriz. Kodda tanımlanmış olan her bir aktif kesme noktasında uygulama otomatik olarak duracaktır ve odak Service Studio ekrana geçecektir. Bu geliştiricinin kodda ne olup bittiğini görmesini kolaylaştıracaktır ve hatayı bulmasına yardımcı olacaktır. Bu esnada değişkenleri ve değerleri de detayları bir şekilde inceleyebilir ve uygulamanın neden istendiği şekilde çalışmadığını anlayabilirsiniz.

    Açılan Service Studio ekranında bazı hata ayıklama işlemlerini kullanabiliriz. Bunlar Step Over, Step Into ve Step Out. Bu araçları kullanarak kodumuzun nasıl tepki gösterdiğini adım adım inceleyebiliriz.

    Bunlar dışında hata ayıklayıcı durdurmak, geçerli isteği askıya almak, isteği iptal etmek ve isteğe devam etmek içinde kullanabileceğiniz seçenekler bulunuyor.

    Ve son olarak en sağda ünlem içerisinde gördüğümüz “Tüm İstisnaları Durdur” seçeneği ile bir hata ile karşılaştığımızda uygulamanın işleyişini askıya alabiliriz.

    Adım adım Hata ayıklama işlemini gerçekleştirirken geliştiriciler, uygulamanın farklı alanlarındaki değişkenlerin değerlerini takip edebilirler.

1 yanıt görüntüleniyor (toplam 1)
  • Replies
    BAYPM
    Moderatör
    +
    Up
    0
    ::

1 yanıt görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.