SERVICE STUDIO NEDİR VE NASIL KULLANILIR?

Forumlar SERVICE STUDIO NEDİR VE NASIL KULLANILIR?

  • Post
    BAYPM
    Moderatör

    OutSystems uygulama tasarlamak, bulut ortamında dağıtmak, geliştirmek ve tüm yaşam döngüsüyle yönetmek için kodları üreten ve derleyen sunucunun kendisidir. Service Studio bu sunucunun istemcisidir.

    Service Studio görsele dayalı olarak OutSystems low-code geliştirme ortamıdır. Yani en az kodlama bilgisi kullanılarak uygulamalar yapmanın mümkün olduğu bir ortam sağlar.

    • Service Studio sunucu üzerinde modüller ve uygulamalar oluşturmaya izin verir
    • Hem web hem mobil uygulamalar için kullanıcı ara yüzleri oluşturmaya ve uygulamada kullanılacak verilerin modellenmesine olanak sağlar.
    • Bu uygulamaları oluşturmak için ihtiyaç duyulan HTML ve CSS kodlarını içerir ve bunların bilgisini çok az bilen biri için bile bir kullanıcı ara yüzü oluşturmak mümkündür.
    • Service Studio uygulama oluştururken düzenleyebilme, güncelleyebilme, yayınlayabilme, izleyebilme ve sunucu üzerindeki hataları ayıklama gibi iş mantığı oluşturup bunların iş süreçlerini destekler.

    Service Studio’ya sahip olmak ve kullanabilmek oldukça kolaydır.

    • Eğer kayıt olunmuşsa “My platform” yazan yere gidilir.
    • Tools yazan yerden “Service Studio” uygulaması indirilir.

    • Service Studio bir geliştirme ortamı olduğu için ortam ve sunucuya bağlanmak gerekir.
    • Kullanıcı bilgileri girildikten sonra uygulamalar oluşturmaya ve bunu sunucu platformunda yayınlama yeteneğine sahip bir istemci olan Service Studio kullanılmaya başlanabilir.

    NOT: Kullanıcı bilgileri için ya kayıt yaparken kullanılan mail adresi ve şifre veya my platform sayfasında “Your Infrastructure” yazan yerden kişisel ortam linki kopyalanıp şifreyle giriş yapılır.

    Service Studio Detayları

    Service Studio açılıp bir sunucuya bağlanıldığında sunucudaki uygulamaların listesi görünecektir. Bu uygulamalar giriş yapılan ortamda sahip olunanlardır. Environment kısmından “Switch Environment” ile bağlanılan ortam değiştirilebilir ve farklı bir sunucuya bağlanılabilir.

    Development sekmesinde bu uygulamaların yer aldığı modüller görünecektir. Modüllerin içerisinde diğer bağımsız uygulamalarda görünür.

    Ayrıca mobil uygulamalar için bir distribute sekmesi görünecektir. Bu mobil uygulamayı oluşturmaya ve sadece mobil kullanılan bu web uygulamalarını geliştirmeye yardımcı olur.

    Sıfırdan bir uygulama geliştirilmek istenirse “New Application” yazan yere tıklanır ve oluşturulmak istenen uygulama türü seçilir. Veya hazır yapılmış bir uygulama geliştirilip, düzenlenebilir.

    Aşağıdaki görselde bu uygulama ekranları verilmiştir.

    Sıfırdan bir uygulama yapmak yerine Service Studio’da hızlı bir şekilde erişebileceğimiz yapılmış uygulamalarda vardır. Bunlar aşağıdaki görselde gösterilmiştir.

    Bunların yanında Service Studio’da Forge bölümü de bulunmaktadır. Bu bölümden çok fazla uygulama ve kendi uygulamamızı geliştirmeye yardımcı olacak hızlandırıcı bileşenler vardır. Haritalar, sosyal medya uygulamaları, mesaj gönderme uygulamaları gibi pek çok şey entegre edilip uygulamamızı daha fonksiyonel hale getirip daha hızlı ve iyi bir uygulama oluşturabiliriz.

    Bu tarz bir içeriği indirip kullanmak oldukça basittir. Örneğin aşağıda Traditional uygulamamızda kullanmak için yüklenebilecek bir Google Haritalar uygulamasını görmekteyiz.

    Veya yüklediğimiz bir uygulamanın veya bileşenin güncel sürümlerine erişmek için de yine Forge kısmından bunu hızlıca yapabiliriz.

    Eğer bu bileşenler yüklendiyse bunları uygulamamızda kullanmak için son bir adım kalır. Bunun için uygulamamızı açarız ve “Manage Dependencies” yazan bölümden indirdiğimiz bileşenin uygulamamızda kullanmak için yenileyip uygula butonlarıyla kullanılabilecek duruma getiririz.

1 yanıt görüntüleniyor (toplam 1)
  • Replies
    BAYPM
    Moderatör
    +
    Up
    0
    ::
    This reply has been marked as private.
1 yanıt görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.