› Forumlar › SQL Kullanarak Database İşlemlerini Gerçekleştirmek
- Bu konu 1 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 1 yıl 9 ay önce BAYPM tarafından güncellenmiştir.
- Post
-
OutSystems’ta genelde veri tabanı ile ilgili bir işlem gerçekleştireceğimiz zaman Aggregatesleri kullanırız. Aggregatesler çoğu zaman bize kolaylık sağlar ve veri tabanı sorgularımızı hızlıca gerçekleştirebiliriz. Fakat bazı durumlarda daha karışık sorgulara ihtiyacımız olabilir. Bu gibi durumlarda SQL (Structured Query Language) sorguları genel olarak bu sorunumuzu çözer.
SQL sorguları, aggregateler gibi veri tabanı ile etkileşim kurmak için kullanılır. Bu sorgular, veri tabanındaki verileri almak, güncellemek veya silmek için Server Actions ve Veri tabanı entegrasyonlarında kullanılır. Örneğin, bir veri tabanı tablosundan müşterilerin bir listesini almak veya belirli koşullara göre bir tablonun belirli bir alanını güncellemek için SQL sorgusu kullanabilirsiniz. Ayrıca, SQL sorguları, veri tabanı şemasını oluşturmak veya değiştirmek için de kullanılabilir, örneğin yeni tablolar oluşturmak veya mevcut tabloları değiştirmek. Genel olarak, OutSystems içinde SQL sorguları, alt yapıdaki veri tabanı ile etkileşim kurmak ve veri tabanındaki veriler üzerinde belirli işlemler gerçekleştirmek için kullanılır. SQL sorgularını gerçekleştirebilmek için SQL Aracını kullanıyoruz. Bu aracın döndüğü değer bizim çıkış değerimiz bunu dışarıya aktarmamız gerekiyor ise bir Output değişkenine Assign bloğunu kullanarak tanımlamamız gerekmektedir.
SQL aracının içerisine baktığımız zaman üst tarafta input ve output bilgilerini gireceğimiz kısım ve alt tarafta SQL kodlarını girebildiğimiz bir editör ve ayrıca bunları test edebilmek için kullanacağımız sekmeler bulunuyor. SQL kodunu yazarken, SQL aracı kodunuzda syntax hatası var ise bunu gösterecektir.
SQL aracının dışarıda bulunan değişkenlere, içeriklere direkt olarak bir erişimi yoktur. Yani dışarıdan gelecek parametreler için input değişkenleri ve bu değişkenlerin veri tiplerini tanımlamamız gerekmektedir. Tanımlanan input parametreleri SQL kodu içerisinde @ işareti ile kullanılabilir. Eğer bir Entity altındaki attribute’yi SQL kodumuzda tanımlamak istiyor isek bunu {Entity}.[Attribute] şeklinde yapmalıyız.
Output almak istediğimiz verileri Structure veya Entity olarak eklememiz gerekiyor. Structurelar özel olarak eklenen birleşik veri türleridir ve içerilerinde veri tutmazlar. Yani değişken değildirler. Fakat bir değişkenin veri tipi Structure olarak tanımlanabilir.
Her SQL aracı için en az bir adet Output tanımlamamız gerekmektedir. Eğer bir seçme işlemi yapıyor isek SELECT kısmında bu parametreler tanımlanmalıdır ve tanımlanan verilerin veri tipleri birbirleriyle uyumlu olmalıdır.
SQL Aracından aldığımız Output değeri aynı Aggregatelerde olduğu gibi List ve Count değişkenlerine sahiptir
SQL Aracının Test sekmelerini kullanarak Test değerleri ile geri dönülen verileri görmemiz mümkündür. Test Input sekmesini kullanarak göndermek istediğimiz test değerlerini tanımlıyoruz. Sağ altta bulunan “Test” butonuna basmamız durumunda bizi Test Output sekmesine yönlendirecektir.
Bu sekmede yazdığımız SQL kodu karşılığında dönen sonuçları görebiliriz. Yazdığımız SQL kodlarını test etmek kodumuzdaki hataları görebilmek ve her şeyin istediğimiz şekilde çalıştığından emin olabilmek için önemlidir.
Select işlemi dışında silme, yeni veri ekleme ve veri güncelleme işlemelerini yapabileceğimizden bahsetmiştik. Bunlarda da aynı şekilde Input parametleri tanımlayabilir ve SQL kodu içerisinde kullanabilirsiniz. Kullanmıyor olsak bile bir Output Structuresi veya Entitysi tanımlamanız gerekiyor. Burada üzerisinde işlem yaptığınız entity yi ekleyebilirisiniz.
- Replies
Etiket: Service studio, SQL
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.